AZ ELŰZÖTTEKRE EMLÉKEZTÜNK

1947. augusztus 25-én délután négy órakor indult el Budafok-Háros pályaudvarról Németország keleti megszállási zónája felé az a vonat, melynek vagonjaiban mintegy 60 diósdi polgár kényszerült elhagyni hazáját.

Rájuk, a diósdi németek 70 évvel ezelőtti kitelepítésére emlékeztek ez év augusztusában a város lakói a Kápolnakertben. A Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett rendezvényen Ritter György történész-levéltáros idézte fel a kitelepítés előzményeit és rekonstruálta a tragikus esemény diósdi történetét. Ezt követően leleplezték a templom falán elhelyezett emléktáblát, melyet Diósd lelkipásztora, Maklári István c. esperes, plébános áldott meg. Az emléktábla megkoszorúzása után egykori elűzött svábok és még élő kortárs diósdiak visszaemlékezéseiből hangzottak el részletek az eseményt gyermekként megélő Hermann Ferenc egykori polgármester és az általános iskola tanulóinak közreműködésével.

A hét évtizeddel ezelőtti napok felidézését, a kitelepítés elszenvedői előtti tisztelgést, a tanulságok, valamint a következő nemzedékeknek szóló üzenetek megfogalmazását egy, a napokban megjelent, „Az elűzöttekre emlékeztünk” című kiadvány is szolgálja, mely a rendezvényen elhangzottakon túl további szemelvényeket, valamint archív fényképfelvételeket tartalmaz.

A kiadvány olvasásához, letöltéséhez kattintson a linkre:

Az elűzöttekre emlékezünk

Kiss Zoltán

Vélemény, hozzászólás?