Sütemények 1936

Kaponitsné Eti néni kedvelt süteményei egy 1936 évi receptkönyvből:

Fehér cukormáz hideg úton:
30 dkg egész finom, szitán átengedett porcukrot keverjünk simára 2 tojás fehérjével és fél citrom levével. A mázt azonnal használhatjuk. Langyos sütőben szárítva a bevont süteményeket, szép fényt nyernek.

Olcsó diókrém:
12 dkg őrölt diót 10 dkg porcukorral és ˝ deci tejjel sűrűre főzünk, kihűlés után hozzákeverjük 12 dkg vaj és ˝ csomag Váncza – vaníliacukor habosra eldolgozott keve-rékét. 2 kávéskanálka rumot még hozzákeverve, különlegesebbé tehetjük.

Mézes „borhoz jó”:
10 dkg cukrot, 2 evőkanál mézet 2 egész tojással habosra kikeverünk, majd hozzágyúrunk 10 dkg őrölt mogyorót, 2 kávéskanálnyi fahéjport és 25 dkg liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütőport. Félujjnyi vastagra nyújtjuk és ujjnyi széles darabokra vágjuk. Vajazott tepsiben közepes tűznél sütjük. Sokáig eláll.

Sajtos tearúd: /A háziasszony megjegyzése: „nagyon jó”/
25 dkg reszelt sajtot 12 dkg vajjal habosra keverünk, azután 35 dkg liszttel kevert 1 csomag Váncza – sütőporhoz téve, 1-2 evőkanál tejfellel deszkán jól összegyúrjuk. A tésztához sót és kis késhegynyi paprikát teszünk. Ujjnyi hosszú rudakat formálunk a tésztából, amelyeket tojással megkenve, hosszúra reszelt sajttal és sóval hintünk be. Forró sütőben 25-30 percig sütjük.

Német káposzta:
Hozzávalók: 1 kg édes káposzta, 10 dkg zsír, 10 dkg liszt, 2 tojás, 1 kg paradicsom vagy 5 dl eltett paradicsom, 1 dl tejföl.
Egy középnagyságú / kb. 1 kilós/ káposzta leveleit szétszedjük és forró sós vízben félpuhára főzzük. A vízből kivéve a levelét jól lecsurgatjuk. Egy-egy káposztalevelet úgy hajtogatunk össze, hogy kis csomagot kapjunk. Most egy tiszta szalvéta sarkába tesszük, jól becsavarjuk, mely által apró kis káposztafejeket kapunk. Az apró fej káposztákat lisztbe, felvert tojásba, majd újra lisztbe megforgatjuk és forró zsírban mindkét oldalát rózsaszínűre sütjük. Közben világos rántással és paradicsommal híg mártást készítünk, ízlés szerint sózzuk és cukrozzuk, s a kirántott apró fej káposztákat 10-15 percre, lassú forrás mellett a mártásba főzzük.
Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk. Önálló fogásként tálaljuk.

Tarkedli /cseh fánk/:
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 dkg éleszto, 2 tojás, 1 lit. tej, 10 dkg cukor, 10 dkg zsír a kisütéshez, 25 dkg lekvár.
A lisztet egy 3 literes fazékba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntünk 2 dl langyos tejet, hozzámorzsoljuk az élesztőt, 2 dkg cukorral � és kissé megkelesztjük. Most a kovászhoz keverjük a két tojás sárgáját, a sót, a többi tejet és az egészet fakanállal jól felkeverjük kb.10-15 percig. Egész gyenge, lágy tésztát kapunk. Melegített fedővel lefedjük és ž órán át kelesztjük. Ezután hozzákeverjük a 2 tojás keményre vert habját, s még miután néhány percig újrakelesztjük. Egy serpenyőben zsírt forrósítunk, zsíros kanállal a tésztából beleszaggatunk és nem túl gyorsan sütve, hogy a közepe is átsüljön, mindkét oldalát megsütjük. Cukorral meghintve, lekvárral melegen tálaljuk. /Négy személyre a fele mérték is elegendő./

Vélemény, hozzászólás?