Sütemények 1920

Hajdan Diósdon kedvelt / őslakosság körében gyűjtött / receptekkel bővítjük dokumentumtárunkat. Célunk, hogy ezáltal is megőrizzük elődeink emlékét.

Albitz Mátyásné / Lóri néni / sütemény receptjei az 1920-as évekbol.

– eredeti írásmód szerint. –

Nagy koch

Veszünk 8 tojást, l/4 kg cukrot, ugyanannyi mandulát, egy csésze morzsát teszünk bele, összekeverjük. Morzsával behintett torta vagy tepsi formába öntjük, és lassú tűznél kb. háromnegyed óráig sütjük.

Vaníliás stangerli /rudacska/

5 tojás sárgáját, l8 dkg vaníliás czukorral habosra keverünk és minden formába egy kávéskanállal teszünk. Lassú tűznél világosra sütjük.

Mandulás puszeli /puszedli, csók/

14 dkg hámozott és gorombára vágott mandulát, l4 dkg czukrot 3 tojás fehérjével összekeverünk. Kilisztezett tepsibe halmocskákat teszünk belőle és lassú tűznél megsütjük.

Linzer tészta, gyúrott süteménynek

28 dkg liszt, 2l dkg vaj, l4 dkg czukor, 3 tojás sárgája össze lesz gyúrva. Citromhéjat reszelünk bele. Kinyújtjuk, és különböző alakokat formázhatunk belőle. Tepsibe tesszük és lassú tűznél megsütjük.

Gyurt stangerli /rudacska/

50 dkg czukrot 5 egész tojással ˝ óráig keverünk, azután kevés vaníliát, 50 dkg lisztet teszünk hozzá. A tésztát egy deszkára öntjük, kis stangerlikat formázunk belőle, melyeket egy reszelővel kissé megnyomkodunk, hogy a minta rajta legyen. Egy vajjal kikent tepsibe tesszük és igen lassan megsütjük.

Egészségi kugelhuff /Gugelhupf – kuglóf/

10 dkg czukor, 10 dkg vaj, 26 dkg liszt, 4 tojás sárgája, 6 evőkanál tej, ˝ citrom reszelt héja, 1 sütőpor, jól megkeverni, a tojásfehérjét habbá verni és azt is belekeverni. Megsütni.

Spitzbuben /legényfogó/

35 dkg liszt, egy késhegynyi só, 28 dkg zsírral elmorzsolni. Azután 21 dkg czukor, 1 citrom

reszelt héja, 1 kávéskanál fahéj, egy kevés szegfűszeg, 1 tojás lesz belekeverve. Jól összedolgozzuk, tepsibe tesszük. lekvárt kenünk rá, és stangelrikat teszünk rá. Tojással kenjük, szép barnára sütjük.

Linzer kránczeli /koszorú/

ź kg vaj, ź kg czukor, ź kg liszt, ź kg hámozott őrölt mandula, 14 tojás keményre főtt sárgája passzírozva, egy kis reszelt citromhéj. Tepsibe tenni, kranczelit formázni, mandulával hinteni. Megsütni.

Kávés tortára való glazúr /Glanz -fény/

˝ csésze kávét l8 dkg czukorral sűrűre főzni, kavarni amíg kihűl és a tortára kenni.

Vélemény, hozzászólás?